RSS

Zoutoplossing

NaCl zoutoplossing (Saline Solution) is de standaard infuusvloeistof, in welk land je ook werkt. Het is ook de naam van een internationaal gebruikte training voor christenen in de zorg, die graag het zoutend zout willen zijn. 10 Senegalese collega’s reisden deze zomer naar Togo om deze training te volgen, en een aantal zijn inmiddels al getart met het trainen van anderen.

Het geheim van het Saline ‘recept’ is om de geestelijke component van de zorg te mengen in het medisch handelen, goed gedoseerd, dus niet teveel en niet te weinig. In een land als Senegal sluit dit concept goed aan, want veel patiënten zoeken medische hulp eerst bij de imam of in geestelijke rituelen. Voor de dokter of verpleegkundige vraagt het wel bewustwording, want het is geen onderdeel van de veelal westers georiënteerde opleiding die het personeel gehad heeft.

Dr. Charles vertelt tijdens zijn eerste training vanuit zijn eigen ervaring als spoedarts: “een patiënt die weet dat hij gaat overlijden heeft soms meer aan een gesprek over het levenseinde of een heenwijzing naar God, dan een medicijn.” Hij legt uit: “Je bent ten eerste mens, dan pas arts. Een mens die zich kan inleven en meelijden met zijn medemens, de patiënt. Die vorm van compassie vraagt heel veel van je maar ik kan het doen omdat God me de kracht geeft.”

De conferentie in Togo heeft het initiatief om een stichting te vormen voor christenen in de zorg verder aangewakkerd. Er is inmiddels een pilot team van 14 lokale collega’s dat zich hiervoor in wil zetten en we zijn druk aan het voorbereiden voor onze landelijke conferentie eind november. We hopen dat er dan een bestuur gekozen gaat worden dat ook gaat werken aan officiële registratie bij de overheid. Dr. Charles werkt vanuit dit team aan zijn actieplan om volgend jaar het land in te gaan met de training “Zoutoplossing”.


0 Comments Add Yours ↓

  1. 1

    Wat een geweldig idee om zo de brug te slaan naar de christen als zout van de aarde! Veel wijsheid in het elke keer vinden van de juiste hoeveelheid!Your Comment


Familie Kieviet in Senegal