RSS

Hoofdpijn van hoge bloeddruk

dav

Fatou, een vrouw van nog geen 60 jaar oud, komt strompelend de kliniek binnen, ondersteund door een familielid. Bij de deur had de triage verpleegkundige haar er al uitgepikt en in de spoedkamer blijkt als snel dat haar verlamming komt door een beroerte. Jaren geleden was er hoge bloeddruk bij haar geconstateerd, maar omdat de hoofdpijn verdween, was ze haar medicatie gestopt. Haar hoge bloeddruk en wellicht een aantal andere risicofactoren, heeft nu dramatische gevolgen.

dav

Eén op de 4 Senegalezen boven de 40 heeft een hoge bloeddruk, wijst onderzoek uit. Hoge bloeddruk geeft vaak geen symptomen en niet altijd hoofdpijn zoals sommigen denken. De aanpak is heel anders dan voor andere ziektes zoals een griep of malaria en vraagt een risico inschatting, veel patiënt educatie en goed doordacht behandelen. Het is belangrijk die aanpak te leren want hart en vaatziekten nemen enorm toe in Senegal. Gespecialiseerd zorg voor complicaties, zoals een hartinfarct of beroerte, is nauwelijks aanwezig. Dat maakt preventie des te belangrijker.

Sinds ruim een jaar heeft onze kliniek een speciale hypertensiepoli. Patiënten met een hoge bloeddruk komen maandelijks op een speciaal spreekuur, dat begint met een patiënten groepseducatie. Het personeel is getraind in een behandelprotocol en we hebben een speciale polikaart ontworpen waar lab-waarden en gebruikte medicijnen op genoteerd worden. Dat we innovatief bezig zijn blijkt wel als we in een overheidsbijeenkomst worden genoemd als voorbeeld voor van de nieuwe aanpak.

Vanuit de ervaring die we opgedaan hebben trainen we nu het personeel van andere christelijke klinieken, te beginnen met onze zusterklinieken in de buitenwijken van Dakar.  Eén van de belangrijke stappen is het meten van de bloeddruk bij elke patiënt, niet alleen als ze hoofdpijn hebben. Op die manier wordt hoge bloeddruk beter opgespoord en kunnen allerlei complicaties worden voorkomen.


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal