RSS

Stichting voor christenen in de zorg heeft papieren!

Vorige maand vierden we een mijlpaal voor de medisch missie in Senegal: de landelijke vereniging voor christenen in de zorg is nu officieel geregistreerd! Dit proces heeft 2 jaar geduurd en was vertraagd door de corona en omdat de autoriteiten veel vragen hadden over dit initiatief. De UCMPS heeft als visie christenen in de zorg in heel Senegal toe te rusten voor holistische zorg. Het afgelopen jaar konden de activiteiten gelukkig doorgaan en zijn ruim 60 artsen en verpleegkundigen getraind in acute zorg, holistische zorg, palliatieve zorg en het delen van je geloof op het werk. Het papier is nu van cruciaal belang voor de nieuwe holistische opleiding voor verpleegkundigen en verloskundigen, die hopelijk in januari van start gaat.

De stichting voor christenen in de zorg in Senegal heeft een ambitieus initiatief gelanceerd: de start van een verpleegkundigen opleiding voor holistische zorg. Als CAMA werkers zijn we nauw betrokken bij de voorbereidingen. Deze opleiding, gebaseerd op een christelijk wereldbeeld en waarden, kan een groot verschil gaan maken in Senegal.

Ziekte en gezondheid zijn niet slecht een fysieke zaak: als mens zijn we met lichaam, ziel en geest een geheel. In Afrika is dat algemeen bekend en wordt als iemand ziek is als eerste een religieus leider benaderd of er worden genezende krachten gezocht bij traditionele genezers. Helaas komt deze visie nauwelijks voor in de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Senegal. De overheid heeft een goed curriculum voor zorg personeel, maar de opleiding is heel westers en richt zich met name op de fysiek kant van ziekte. De psychische en geestelijke nood en de sociale context van de patiënt zijn essentieel, juist in goede eerstelijns zorg.

Er zijn zo’n 25 protestantse klinieken in Senegal die holistische zorg willen geven en daarmee verschil maken. Deze centra hebben vaak een goede reputatie en draagkracht bij de kerk, maar veel zijn er in moeilijkheden vanwege een gebrek aan geschoold personeel. Een inventarisatie leerde dat er in bestaande klinieken plaats is voor ten minste 250 nieuwe werkers. De nieuwe school gaat door de staat erkende verpleegkundigen (eigenlijk verpleegkundig specialist) en verloskundigen opleiden. Wilt u bijdragen aan de verpleegkunde opleiding of samenwerken? Neem gerust contact op!


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal