RSS

Campagne Dahra

Maimouna geeft me een hand en omhelzing. Ze is recent bij mij op het spreekuur geweest en sinds de behandeling is haar dove oor genezen: ze kan weer horen. Nu is ze gekomen met haar buren en vriendinnen voor onze tweedaagse campagne van gratis spreekuur en screening in de kliniek in Noord-Senegal.

We zijn als team voorbereid op zo’n 200 patiënten per dag, maar we hebben eigenlijk geen idee hoeveel we er kunnen verwachten. Sinds het overlijden van dr. Soh, de oprichter van de kliniek, is de toeloop van patiënten flink gedaald. Tot onze verbazing zitten er ‘s morgens om 8.00 uur al 150 patiënten onder de overkapping. En aan het eind van het weekend hebben we 400 patiënten in ons register staan. Een berichtje op de radio maar vooral de mond-tot-mondreclame werken goed in het nomadendorp Dahra.

Voor de gelegenheid hebben we een aantal artsen en verpleegkundigen uit ons netwerk opgetrommeld. Ook de neef en nicht van dr. Soh helpen mee. Een aantal Fula-broeders helpt vrijwillig mee met de logistiek. Volwassenen worden gescreend op hoge bloeddruk en suikerziekte. De vrouwen kunnen gratis gecontroleerd worden op baarmoederhalskanker. Ook pikken we patiënten op met staar, voor wie de link wordt gelegd met Mercy Ships voor een gratis staaroperatie. Een stel enthousiaste tandartsen in opleiding verzorgen basale tandheelkundige zorg en het trekken van pijnlijke kiezen. In de wachtruimte geven we voorlichting over veel voorkomende aandoeningen. Ook wordt iets van de geschiedenis en visie van de kliniek uitgelegd. Verschillende patiënten komen met herinneringen aan dr. Soh en getuigenissen.

Al met al zijn het twee dagen van zorg en ontmoeting. We hopen en bidden dat de kliniek een plek zal blijven waar de nomaden uit het noorden vertrouwen in hebben, zodat ze ook zullen kennismaken met de God van wie dr. Soh de roeping en liefde ontving om hen te dienen.


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal