RSS

Corona Noodfonds Senegal

Fatoumata kan haar medicijnen niet betalen. Ze was van plan geweest een van haar schapen te verkopen voor ze naar de kliniek kwam, maar de veemarkt is al een tijd afgelast. Fatoumata heeft suikerziekte en als ze geen medicijnen gebruikt kan dat ernstige complicaties geven. Voor patiënten zoals Fatoumata die in de kliniek van Dahra komen, is er hulp vanuit het noodfonds.

De coronacrisis zet momenteel de hele wereld op zijn kop. Ook in Senegal ligt het dagelijks leven sinds een aantal weken grotendeels stil, zijn de scholen gesloten, samenkomsten verboden, en is er een reisverbod tussen regio’s. Het aantal ziektegevallen neemt in Senegal gestaag toe maar de economische gevolgen van de crisis zijn nu al enorm. Wij hebben besloten te blijven en waar mogelijk de christelijke klinieken uit ons netwerk en de lokale kerk te helpen. Ons coronanoodfonds blijkt meer dan nodig op dit moment.

Beschermende middelen zoals mondkapjes en handschoenen zijn een must voor het zorgpersoneel, voor hun eigen bescherming en die van de patiënten. Wereldwijd is er een tekort en ook is de prijs van een simpel mondmasker in een maand vertienvoudigd. We proberen een steentje bij te dragen aan de bescherming van zorgpersoneel in ons netwerk en de kliniek waar Tabitha werkt.

Bij de kerk in Noord-Dakar deelt de dominee zakjes rijst uit aan buurtbewoners die sinds de crisis geen inkomsten meer hebben. De kerk is klein en weinig draagkrachtig maar met het weinige dat ze hebben, willen ze graag helpen in de wijk. De kerk heeft goed contact met buren en wijkbewoners en nu de nood hoog is, wil ze haar plek innemen. Met een kleine investering vanuit het noodfonds heeft de dominee zijn kippenfarm op het dak van de kerk weer opgezet, wat inkomsten oplevert voor zijn gezin en de kerk.

De muziekstudio waar Jan met de zanger Cissa werkt aan gospelmuziek is een ontmoetingsplek voor artiesten. Momenteel is er weinig activiteit en zijn er weinig inkomsten, ook wat betreft het gastenverblijf. Hoewel de studio zelf steun nodig heeft vanuit het noodfonds heeft het personeel dat er werkt voorgesteld een aantal buren te helpen met eten. Vlak naast de studio is een kleine sloppenwijk en de crisis is zwaar voor de dagloners die er wonen. 

Sulei* is een verpleegkundige waar Tabitha in het verleden veel mee heeft gewerkt. Hij heeft een hart voor kinderen die in koranscholen wonen. Nu de kinderen niet langs de deuren mogen om te bedelen, is er tekort aan inkomsten en eten. Omdat van veel van de kinderen de ouders niet in beeld zijn, kunnen ze niet naar huis en blijft er een gevaar voor transmissie van het virus in de scholen. Sulei helpt met voorlichting en materiaal voor betere hygiëne en soms met eten.

Onze directe vrienden hebben ook vaker hulp nodig in deze tijd en we verwachten dat hoe langer de crisis duurt hoe hoger de nood zal worden. Helpt u mee? Steunen kan via Cama Zending ovv Corona Noodfonds Senegal www.camazending.nl/doneer/

CAMA Zending – Driebergen
IBAN: NL76 ABNA 0484 6740 48
BIC: ABNANL2A
ovv: Corona Noodfonds Senegal

 


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal