RSS

Op missie in eigen land: collegiaal bezoek in Noord-Senegal

Hoe vind je voedsel voor het vee in het droge seizoen? Hoe maak je van een schapenpoot een lekkere maaltijd? Hoe groeten de mensen van het Fula herdersvolk elkaar? Hoe is het om als enige christen in een dorp te wonen? Waarom zijn de Fula zo lang? Waarom komt buiktyfus veel voor in de regio?

Met een groep Senegalese collega’s vanuit verschillende delen van het land breng ik een intercollegiaal bezoek naar de steppen van Noord Senegal. Ik kan de regio al goed, maar voor de anderen is het hun eerste bezoek aan deze missiekliniek met ziekenhuis in aanbouw in het Fulani gebied. Er is geen kerk de nabije omgeving en de christenen die in de kliniek werken hebben het niet makkelijk en worden geconfronteerd met verschillende vormen van vervolging. Hoewel mijn reisgenoten Senegalees zijn, kennen ze dit deel van het land niet en we leren veel over de Fulani cultuur en het wonen en werken in dit gebied.

We helpen een handje mee in de kliniek, we bezoeken het ziekenhuis en luisteren naar de visie, de getuigenissen en de moeiten van onze collega’s. We koken, eten samen en hebben veel lol en we leren van elkaar. In de loop van de dag sluit het personeel van een missiekliniek op 140 kilometer afstand zich bij de groep aan voor de eerste regionale gebedsmeeting voor noord Senegal.

Zoals vaak het geval gebeurde er iet  s dat onze vreugde wilde stelen: op de terugreis verloor een van de auto’s plotseling een wiel. Een levensgevaarlijke situatie waarbij de auto onbestuurbaar werd en over de baan voor tegemoetkomend verkeer heen schoot de berm in. Dit had catastrofaal kunnen aflopen, maar het was een wonder dat er niemand gewond was. De uren die we vervolgens doorbrachten op het gras, al wachtend op de reparateur werden misschien wel de mooiste van de reis. Er werd gebeden, gezongen en relaties gesmeed die nog lang vrucht zullen dragen. Dit is pas het begin van onze gezamenlijke missie.


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal