RSS

Modder of een nieuwe bril

nieuwe brilHet was een geweldige medische hulpactie in Senegal waarbij meer dan 300 mensen hebben een bril ontvingen in een week tijd. Een bril die voor al deze mensen een immens verschil maakt in hun dagelijks leven. Een oudere weduwe kan weer haakwerkjes maken voor de kost, of steentjes uit de rijst halen, een man kan de krant weer lezen en een religieus leider de Koran. Een bril is een luxeproduct in Senegal en voor veel mensen onbetaalbaar. Met deze actie gefaciliteerd door de christelijke kliniek waar ik werk kon de lokale kerk zijn bewogenheid laten zien.

Een collega oogverpleegkundige hielp me de veel diepere impact in te zien die deze actie maakte in de medische missie in Senegal. De kliniek waar ze werkt, ook in Dakar, heet Siloam en heeft als visie oogzorg te geven aan de armen en zo een licht te zijn in de stad. Tijdens de brillenactie hielp ze mee in onze kliniek. Aan de wachtende patiënten vertelde ze het verhaal van de blinde man die Jezus modder op de ogen smeerde en zich moest wassen in Siloam. Het verlangen van die man lijkt wel op dat van de patiënten: ze willen graag zien en ze hebben weinig hoop op genezing elders.

IMG_7373b smallHet is een bijzonder team mensen met wie we werken deze week. Met een echtpaar uit Amerika en een 10 tal Senegalese collega’s werken we vrijwillig om de bevolking te dienen. De meesten hebben hun familie en werk achter gelaten om deze week mee te helpen. De sfeer is goed als we zorgvuldig oogmetingen doen en mensen een bril laten uitkiezen. Zonder deze mensen was de actie niet mogelijk geweest. Ze spreken de taal, ze kennen veel van de patiënten en het enthousiasme wordt gedeeld op het moment dat patiënten goed ziende de kliniek uit stappen.

De brillenactie was slechts een klein gebaar, zeker gezien de grote nood. Maar elk leven dat positief verandert door een nieuwe bril is waardevol. En God kan het gebruiken om Zijn zorg voor de mensen te laten zien. Het is als met het simpele gebaar van Jezus die modder maakte. Het was dan misschien gewoon een beetje modder, maar het leven van de blinde man was nooit meer hetzelfde!


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal