RSS

Levenslessen in de klas

“In mijn community is respect voor tradities een belangrijke waarde: bij bepaalde ziekten moeten offers gebracht worden en geestelijke rituelen uitgevoerd.” Hoewel ik (Tabitha) degene ben die voor de klas staat bij deze les over community health op de verpleegopleiding, leer ik zelf minstens zoveel. De leerlingen komen uit verschillende etnische groepen in Senegal, elk met zijn eigen waarden en gebruiken. De keuze voor gezonde leefstijl of een bezoek aan een kliniek zijn vaak geen individuele maar een gezamenlijke keuze die nauw samenhangt met tradities en geloof.

De nieuwe school voor verpleegkundigen en verloskundigen, ontstaan uit de UCMPS (stichting voor christenen in de zorg), heeft nu de tweede lichting studenten: een kleine klas vol. Naast het door de overheid bepaalde curriculum worden er vakken gegeven over de christelijke waarden en holistische zorg. Samen ontdekken we hoe diep de wortels van gezond of ongezond gedrag soms kunnen zijn en hoe we niet alleen een individu maar ook een hele community kunnen genezen.

We laten ons inspireren door de genezingsverhalen van Jezus en zijn benadering van de zieke en zijn omgeving. In de rollenspelen staat niet de zieke, maar de omstanders in de spotlight. Dit geeft een nieuw perspectief op de Bijbel en op de geneeskunde!


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal