RSS

Kletsen en couscous

Taalstudie is meer dan in de klas en achter de boeken zitten… We zijn er dan ook veelvuldig op uit gegaan om Frans te spreken. Jan heeft elke dinsdagavond de Alpha cursus gevolgd, Tabitha een wekelijkse Bijbelstudie, een stage bij een huisarts en elke woensdag een kookcursus met Afrikaanse vrouwen. Deze middagen waren niet alleen een goede oefening voor de Franse taal, maar ook een verrijkende kennismaking met andere culturen, geloven en gewoontes.

Begroeten: 
De dames hier die elkaar al langer kennen wisselen vier zoenen, in plaats van de gebruikelijke twee. Als één van de vaste bezoekers raak ik inmiddels aardig thuis op de kookcursus, maar dat dit nog niet helemaal van zelf gaat merk ik als ik ze zie twijfelen met hoeveel zoenen ze míj moeten begroeten… Het levert behoorlijk wat hilariteit op.

Mannen:
Een vrouw uit Algerije: “Mijn man was verbaasd om te zien dat mannen hier met hun kinderen spelen.” Een Marokaanse weduwe: “Toen mijn man overleed moest ik 4 maanden rouwen. Ik mocht het huis niet uit, ik moest gekleed in het wit en ik mocht niet in de spiegel kijken. Ik mag nooit een andere man trouwen. Maar als een man zijn vrouw verliest, hertrouwt hij nog dezelfde dag.”

Religie:
Karima: “Het is volle maan en ik vast altijd met volle maan. “ Aïsha: “oh, is dat een regel, dat wist ik niet!” Karima: “het is niet verplicht, maar als je dat doet maak je het weer goed als je de Ramadan niet goed hebt gehouden.” Religie is een belangrijk thema voor de vrouwen. Karima: “Je kunt veel goed doen, maar je weet nooit of het goed genoeg is, in je hart kan altijd een verkeerde gedachte zijn. Daarom moet je maar genieten van elke dag.” Dat is da ook de mentaliteit die er heerst.

Erwtensoep:
Mijn eerste blunder in mijn vriendschap met Moslim vrouwen was toen het mijn beurt was om een traditionele maaltijd uit mijn thuisland te koken. IJverig had ik een recept voor Hollandse erwtensoep voorbereid. Het doorspreken van het recept leverde echter niet het verwachte enthousiasme op. Met een combinatie van medelijden en afkeer vroegen ze me of ik echt varkensvlees eet… Uiteraard schaamde ik me wel, maar hoe kun je snert koken zonder?Your Comment


Familie Kieviet in Senegal