RSS

Onrust in Senegal

De komende presidentsverkiezingen in Senegal zijn de tiende sinds de zelfstandigheid in 1960. Op 26 februari 2012 hebben zo’n 5,3 miljoen stemgerechtigden de gelegenheid hun stem uit te brengen. De huidige president, Abdoulaye Wade is herkiesbaar voor zijn derde periode, ondanks zijn 86 jaar.

Senegal kent een relatieve rustige overgang van presidenten, toch zijn er nu al grote spanningen. Zo waren er in de zomer van 2011 al rellen in Dakar (1,2), waarbij ook verschillende kerken doelwit waren (3). In het najaar zijn er veel protesten geweest van de oppositie partijen (4). De laatste weken zijn de spanningen weer aan het oplopen.

 

Maar waarom deze onrust in een anders altijd vredig en tolerant land?

Bij de verschillende protesten in Dakar is veelvuldig de tekst “Y’en a marre” te lezen: “we zijn het zat!” De bevolking is niet tevreden over de prestaties van Wade, en tijdens de laatste plaatselijke en regionale verkiezingen heeft de oppositie dan ook gewonnen (5).

Grote vraag is ook of de kandidaatstelling van Wade wel legitiem is. In 2001 veranderde hij zelf de wet. De presidentiële termijn werd terug gebracht van zeven naar vijf jaar. Ook werd besloten dat een president maximaal twee achtereenvolgende termijnen mag hebben. Het lijkt logisch dat Wade dus niet voor een derde termijn mag gaan. Juridisch gezien blijkt dit echter nog geen uitgemaakte zaak, omdat niet duidelijk is of de wet met terugwerkende kracht is ingetreden. Wade vindt uiteraard van niet en heeft zelfs, tot afkeer van de oppositie, een twintigtal experts uit Frankrijk en Amerika ingevlogen (6). De experts oordeelden overigens dat er geen bezwaren zijn voor Wade om zich herkiesbaar te stellen (7).

Belangrijkste angst van de Senegalezen is wellicht dat Wade van plan is om zijn zoon het presidentschap te bezorgen (8). Erfopvolging van het presidentschap gaat tegen de basis van democratie in. En het is deze strijd, voor democratie in Senegal, die de weerstand tegen Wade zo hoog laat oplopen.

(1) www.seneweb.com
(2) www.minbuza.nl
(3) www.cbn.com
(4) www.soninkara.com
(5) www.wikipedia.org
(6) www.jeuneafrique.com
(7) www.rfi.fr
(8) www.leral.net


Your Comment






Familie Kieviet in Senegal