RSS

Een zakenman als ontwikkelingswerker

img_1888“Gezegend is de dag dat we elkaar voor het eerst hebben ontmoet!” Je zou het niet verwachten, maar het is wat een van de deelnemers aan ons seminar over financiën me schrijft. Hij is onder de indruk van het programma en weet zeker dat dit zijn bedrijf naar de volgende fase gaat helpen. “Het ondersteunen van de middenklasse is een goede manier van armoedebestrijding” is de visie van onze Amerikaanse partner organisatie van christen zakenlui. Ik ben de coördinator ervan in Senegal. Ben ik een zakenman geworden? Met pak en stropdas lijkt het misschien zo, maar nee…

Toen ik vier jaar geleden met dit programma in aanraking kwam zette het mijn kijk op ontwikkelingssamenwerking op z’n kop. Vanuit het scheppingsverhaal zien we dat werk een door God ingesteld principe is, de mens komt tot bloei als hij zijn talenten kan inzetten. Een eerlijke en gezonde bedrijfsvoering volgt de principes van de schepping, en is daarmee succesvol. Met onze training versterken we bedrijven in de middenklasse, die op hun beurt vele werknemers en hun families in hun onderhoud kunnen voorzien. De reactie zijn overweldigend positief en inmiddels is het programma uitgegroeid tot een heus leiderschapstrainingscentrum.

group-photo-finance-1Vertrouwen is een kostbaar (en zeldzaam) goed in deze cultuur. Het is dan ook bijzonder als bedrijfseigenaren hun maandrapport zo op de muur projecteren zodat onze trainers hen van advies kunnen voorzien. Een apotheker vraagt zich af of de samenwerking met de zorgverzekering wel rendabel is, ze betalen vaak veel te laat uit. Na wat ingewikkelde rekensommen is hij gerustgesteld, het is zeker de moeite waard, en zo heeft hij weer nieuwe motivatie om deze relatie uit te bouwen. Een andere deelnemer, eigenaar van een privé school, loopt tegen de grenzen van zijn loyale personeelsbeleid aan. Alle leraren mogen hun kinderen gratis naar school sturen, maar met de grote gezinnen zijn de klassen nu veel te snel vol. Met onze trainers berekent ze de echte kosten en maakt ze een plan om uit deze situatie te komen.

Wat zijn de sterkste punten van de training? De deelnemers zijn het er allemaal over eens: het is praktisch en toepasbaar, er is ruimte voor wereldbeeld en ethiek. Geloof is een wezenlijk onderdeel van zaken doen en werk!


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal