RSS

Een klein apparaatje redt levens

In de conferentiezaal van het regioziekenhuis van Dakar Noord zijn een twintigtal artsen en paramedici bijeengekomen voor een training over spoedzorg.  In een interactieve les deelt onze goede vriend en anesthesioloog Hans zijn kennis en ervaring met de nieuwsgierige Senegalese collega’s. Aan elk deelnemend ziekenhuis worden twee oxymeters gedoneerd, een apparaatje om het zuurstofgehalte in het bloed te meten, en daardoor levensreddende informatie geeft.

Het bezoek van onze vrienden Hans en Jolanda is een mooie gelegenheid voor training, iets dat voor beiden een passie is. Dankzij het brede netwerk dat Tabitha in de jaren heeft opgebouwd kon in 3 trainingen bijna 50 gezondheidswerkers vanuit 6 klinieken en ziekenhuizen worden bereikt. Naast de ABC benadering van ernstig zieke patiënten kwam ook oxymetrie aan bod. Dit kan levensreddend zijn in spoedgevallen gerelateerd aan de ademweg of ademhaling zoals longontsteking of en astma aanval. Mocht erin een ziekenhuis geen zuurstof aanwezig zijn dan kan tijdig worden doorgestuurd.

In de dynamische les met praktische workshops werd aangeleerd met de oxymeter te werken. Een spoedsituatie geeft vaak stress en het is essentieel systematisch te werk te gaan en aan die benadering hebben we een stukje kunnen bijdragen. Tegelijkertijd hebben wij veel geleerd over hoe de zorg in Senegal is geregeld en met welke uitdagingen onze collega’s dagelijks te maken hebben. Voor de kliniek heeft de gelegenheid relaties versterkt met de omliggende overheidsziekenhuizen en het missie ziekenhuis in een naburige stad.


1 Comments Add Yours ↓

  1. 1

    Volgens mij snijdt dit mes aan 3 kanten!Your Comment


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!