RSS

De baby’s en hun verhaal

Tabitha-5 Ruim een jaar na de start van de zwangerenpoli zien we regelmatig pasgeboren baby’s. De truitjes en dekentjes van de breiclub komen goed uit, want de winter hield dit jaar lang aan. Het is een voorrecht verschil te kunnen maken in de levens van ouders en kind. Elke moeder heeft haar eigen verhaal, zelden is er sprake van een “normale” zwangerschap. Bijzondere mensen, met een bijzonder verhaal. Ik heb er een paar op een rijtje gezet:

Tabitha-35Nene is verkracht. Als ongeschoolde vrouw woonde ze bij een broer en zijn vrienden. Het bleek een onveilige situatie voor een single meisje. Toen de familie ontdekte dat ze zwanger was werd ze verstoten. Medisch en psychologisch stonden we om haar heen, en dankzij een speciaal potje konden we de zorg gratis geven. Uiteindelijk nam een nicht haar in huis en gaandeweg accepteerde ze meer en maar haar zwangerschap. Haar dochter wordt iets te vroeg geboren en weegt maar 2 kg. In Senegal geven moeders en schoonmoeders vaak de kraamzorg, maar Nene moet het alleen uitzoeken. Het blijkt dat ze de baby maar 3 keer per dag borstvoeding geeft. Gelukkig leert ze snel en als ze de adviezen van het voedingsprogramma toepast groeit de baby goed.

Tabitha-70Ndeye Fatou heeft een bijzondere man… Of misschien is ze een bijzondere vrouw… Hoe dan ook, haar man is de enige die mee komt naar het programma! Ze hebben samen een verdrietige tijd achter de rug. Een jaar geleden werd hun kindje dood geboren, en ze zijn beiden erg bezorgd. Tijdens de zwangerschap is er steeds iets: vocht vasthouden, weinig vruchtwater, groei niet goed. Met extra controles en onderzoek houden we alles zo goed mogelijk in de gaten. Wat een vreugde als ze met een prachtige zoon mijn spreekkamer binnen komt lopen!!

Sylvie is een hoger opgeleide alleenstaande zwangere. Ze stopt zo laat mogelijk met werken (er is geen betaald verlof voor haar). De bevalling laat lang op zich wachten en op een dag komt ze onverwacht langs, omdat ze de baby niet voelt bewegen. Ze heeft mijn herhaalde uitleg over alarmsignalen goed opgepikt, en dat is maar goed ook! Er is weinig vruchtwater en de hartslag van het baby’tje is te laag. Ik stuur haar met spoed naar het ziekenhuis met een duidelijk briefje en instructies en ze bevalt diezelfde dag nog van een gezonde zoon!

De ervaringen van Amsatou met prenatale zorg zijn niet positief, daarom besluit ze bij haar derde bezoek naar onze kliniek te komen. Ze is een getrouwde rechtenstudent en het is maar goed dat ze langskomt! Ze blijkt een schildklierziekte te hebben doorgemaakt, waardoor er nu ook risico’s voor de baby zijn. Ik vraag wat bloedonderzoek aan en druk haar op het hart dat de baby door een kinderarts onderzocht moet worden net na de bevalling. Met deze kennis trekt Amsatou de verloskundige bij de bevalling aan haar jas en de kinderarts komt. Een belangrijke interventie en de baby krijgt de juiste zorg. Inmiddels is Amsatou weer vol aan de studie en ze is de eerste die een borstkolf bij ons huurt.

Aida is een vrouw uit een klein dorpje bij de grens met Guinee. Ze heeft 3 kinderen verloren op de leeftijd van 1 jaar. Nu is ze voor de vierde keer zwanger en haar man stuurt haar naar Dakar voor zorg. Ze heeft nooit eerder prenatale zorg gehad. Bij standaard bloedonderzoek blijkt ze sikkelcel draagster te zijn. Als haar man dat ook heeft kan het een reden zijn voor de dood van haar kinderen. Met sikkelcelanemie kan je oud worden, maar het risico op infecties is heel hoog. Extra vaccinaties, medicijnen en goede voorlichting en preventieve behandelingen zijn daarom essentieel. De baby wordt gezond geboren, nu is het van belang dat de ouders die extra zorg ook gaan zoeken. Na een uitgebreid adviesgesprek en een gebed nemen we afscheid, ik vind het toch moeilijk om moeder en kind weer naar het binnenland te zien vertrekken…


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal