RSS

Grote noodhulpactie voor klinieken

“Als stichting willen we op landelijk niveau christenen toerusten en helpen holistische zorg te geven. Tijdens de coronacrisis willen we er zijn voor de christelijke klinieken, die stuk voor stuk kampen met veel kosten aan beschermend materiaal en andere preventieve beschermende middelen.” Tabitha werkte vele jaren aan de oprichting van deze stichting voor christenen in de zorg: UCMPS. In tijden van crisis blijkt hoe belangrijk een goede organisatie is. Naast buitenlandse reizen waren ook binnenlandse reizen verboden in Senegal en toch konden we dankzij de regionale coördinatoren alle 25 christelijke klinieken bijstaan!

Leiderschap is van groot belang tijdens een crisis. Maar een leider die niet de middelen heeft om te handelen staat alsnog machteloos. Dankzij het coronanoodfonds kon de voorzitter van de UCMPS samen met de zeven regiocoördinatoren haar talenten inzetten om alle klinieken in het netwerk bij te staan. Samen met een Nederlandse collega met veel managementervaring gingen we deze uitdaging aan.

Eerst werd er een nagedacht over hoe financiële steun het beste tot zijn recht zou komen. Er werd besloten om onderscheid te maken tussen behoeften op korte termijn (zoals maskers en beschermend materiaal) en investeringen die ook ná de crisis nog tot nut zouden zijn (zoals wasbakken en zuurstofflessen). Deze uitleg werd doorgesproken met de zeven regionale gebedscoördinatoren.

Deze coördinatoren hebben een unieke rol in de stichting. Zij organiseren het gebed in hun regio, maar daarnaast zijn ze ook het organisatorisch aanspreekpunt. Hierdoor wordt duidelijk dat alles wat we doen gedragen wordt door gebed en dat leven met God de basis is van al het werk wat we mogen doen. Deze coördinatoren staan ook in nauw contact met de klinieken in hun regio, waardoor de noden op een hele directe manier geïnventariseerd kunnen worden.

Nadat alle klinieken het inventarisatieformulier hadden ingestuurd bleek dat de behoefte vele malen hoger was dan de financiële mogelijkheden. Dit gaf een unieke leermogelijkheid voor de UCMPS-voorzitter die samen met de penningmeester en onze collega alle formulieren besprak om zo tot een weloverwogen toekenning van de steun te komen.

Wat begon als een idee om vanuit het noodfonds de christelijke klinieken in het land door de coronacrisis heen te helpen, liep uit op een behoorlijk grote actie. Een financiële vuurdoop voor de UCMPS, maar zoals het er nu uitziet, slaagt ze met vlag en wimpel en is ze tot zegen tot in de uithoeken van het land!


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal