RSS

Community health in Noord-Senegal

Verrast worden we begroet en binnengelaten in een klein rieten hutje met een oude man op een mat op de grond. Seydi is sinds zijn beroerte halfzijdig verlamd is en kan niet meer naar de kliniek komen. Hoewel omringd door familieleden is hij er slecht aan toe. Ons nieuwe community health team biedt basis zorg aan huis en is een grote zegen voor mensen zoals Seydi! Het werk in Noord-Senegal gaat binnenkort een nieuwe fase in, met meer mankracht vanuit ons team.

Gezondheid kan gedefinieerd worden als “leven in harmonie met jezelf, de ander, de omgeving en God”. Deze definitie is een basisprincipe in het nieuwe community health programma van de kliniek in Noord-Senegal, ofwel “santé comm”, zoals we het graag noemen.

Twee teams van een verpleegkundige, een vrijwilliger uit de kerk en de ziekenhuispastor doen afwisselend huisbezoeken bij patiënten met chronische ziekten zoals hoge bloeddruk en diabetes, of die vanwege verlamming moeilijk naar de kliniek kunnen komen. Een belangrijk aspect van de behandeling van deze ziekten is het aanpassen van de leefstijl. Een huisbezoek biedt mogelijkheden voor gerichte voorlichting over voeding en beweging. Bovendien geeft het de kans ons leven te delen en soms bemoedigende woorden vanuit de bijbel te delen.

Door dicht bij de patiënt te komen kunnen we de context beter begrijpen en de zorg erop aanpassen. Tabitha heeft de teams getraind met materiaal van de UCMPS. Zie bijvoorbeeld dit artikel: de oorzaak van ziekte. Herstel van de harmonie is de missie. In het geval van Seydi betekent dit de familie inzetten bij de revalidatie en een bemoedigend woord, beloond door verse melk voor het team “santé comm”.


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal