RSS

Water is kostbaar

SAMSUNGNa een excursie naar de watertoren in Utrecht kreeg ik als klein jochie een sticker mee met de tekst: “water is kostbaar, dus rustig aan met die kraan!” Wat heb ik vaak aan die sticker gedacht de afgelopen weken. Water is kostbaar!

Toen begin september een hoofdwaterleiding sprong, kwam er in het merendeel van de stad gedurende 3 weken geen druppel water uit de kraan had. De stortbak van de WC handmatig bijvullen is een bijzondere ervaring; er gaat meer dan 10 liter water in! Bij het handenwassen en tandenpoetsen draai je toch een soort automatisch de kraan open. Douchen gaat door met een emmertje water over je hoofd te gieten. De planten kwijnen buiten weg in de zinderende hitte. De was stapelt zich op, je kledingkast wordt leger en leger. Het huis wordt viezer, en je voelt je viezer… allemaal omdat er geen water uit de kraan komt!

SAMSUNGGelukkig hebben wij vrienden bij wie we grote flessen water konden vullen. En gebotteld water was nog voldoende te koop. Overleven deden we wel, maar het leert ons iets heel ‘normaals’ opnieuw waarderen.

Een persoon heeft minstens 20 liter water per dag nodig om in zijn basale levensbehoeften te voorzien. In een miljoenenstad als Dakar betekent het dan ook: rijen mensen met emmers bij de watertappunten van politie en brandweer. Mensen halen water uit de zee, slaan putten, doen zuinig, wassen zich minder, slechtere hygiëne, drinken vies water. Dat geeft grote gezondheidsrisico’s. Concreet betekent het dat nu midden in de jaarlijkse griep epidemie en malaria seizoen er ook veel diarree en huidaandoeningen zijn. Een cholera uitbraak is niet ver.

SAMSUNGVoor deze meest aangedane wijken is de kliniek, in samenwerking met Jan namens de ICF Dakar en de lokale overheden, begonnen met het uitdelen van water reinigingstabletten. Deze tabletten maken vies water drinkbaar. Het is een ambitieus noodhulp project, het vraagt goede coördinatie met de autoriteiten van het districtsziekenhuis. Uiteindelijk hebben we 15.000 gezinnen (90.000 mensen) op deze wijze van schoon drinkwater kunnen voorzien. Mensen reageerden erg dankbaar: “jullie zijn precies op tijd”.

Water is kostbaar… zelfs in Dakar had niemand verwacht dat dit zou kunnen gebeuren. We stonden er eigenlijk nooit bij stil hoe gezegend we waren. Water uit de kraan, het is een kostbaar iets. Sinds enkele dagen hebben we weer water. Elke keer als er water uit de kraan komt realiseer ik me; als dit niet zou gebeuren zou mijn leven er heel anders uit zien!
[nggallery id=7]


0 Comments Add Yours ↓

  1. 1

    Water is dus ook genade! Dankjewel!
    Ik las een keer iets wat me er ook over na deed denken. Wij hebben hier in ‘het westen’ het schoonste water van de hele wereld en slepen duizenden liters sap en frisdrank én water voor duizenden euro’s binnen. Sindsdien drink ik veel meer water, heerlijk!;-)Your Comment


Familie Kieviet in Senegal