RSS

Overlijden, Hoop en Doorzetten

Maria on the other corner

“Nog iets verder naar links Tabitha!” roept dr. Soh. Het is 2013, we staan op het lege terrein dat hij zojuist gekocht heeft voor de bouw van het ziekenhuis. We (Maria, Tabitha, Simon en Jan en dr. Soh) staan ieder op een hoek van het terrein zodat we de omvang kunnen zien. Vervolgens lopen we achter dr. Soh aan door het gele gras terwijl uitlegt: “dit wordt de ingang, met links een kamer voor eerste hulp, linksaf de gang naar de vrouwenvleugel, rechts de mannenafdeling, hier het lab, daar een privé kamer en hier mijn kantoor.” Alles zit al in zijn hoofd, en in onze gedachten zie we het ziekenhuis al staan.

2015 visit

Minstens één keer per jaar bezochten we dr. Soh en bekeken we de voortgang van de bouw. We waren er vooral voor relationele steun; naast elkaar staan in dit pionierende werk in het eenzame Noorden. Maar we hielpen mee waar we konden; Tabitha hielp af en toe mee met een campagne en nam geregeld lokale collega’s mee. Dr Soh was een inspiratiebron voor velen in het uitreiken naar zijn eigen volk met het evangelie. We hielpen ook door met de kerk in Dakar te collecteren, door dankzij steun uit Nederland de inboedel aan te schaffen en door de aanleg van zonne-energie te faciliteren. Toen dit laatste in het voorjaar van 2019 gelukt was ging het medisch werk van een gehuurde locatie over naar het nieuwe gebouw. Het was een drukke periode in het regenseizoen, met veel patiënten toen dr Soh plotseling overleed.

At the burial grounds

In Noord Senegal, de gebieden die de Dioloff en de Fouta genoemd worden, zijn weinig Christenen. Dr. Soh was vanuit Libië, waar hij studeerde, terug naar zijn geboortegrond gegaan om door middel van goede medische zorg de liefde van Jezus kenbaar te maken. Hij had zoveel bijbels en traktaten uitgedeeld dat hij vermoedde dat er in elk huis in Dahra wel iets verstopt lag. Hij had zelf leven gevonden in Jezus Christus, en zijn grote passie was dat zijn volksgenoten datzelfde leven zouden ontdekken.

Dr. Soh on one corner

2016 visit

2016 visit

Prayer after the funeral in the hospital

Dr. Soh 2013

The hospital Plan pinned to the wall of the old clinic in 2013


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal