RSS

Kraamafdeling open in Galle Kisal

Een auto komt aan scheuren bij de kliniek; een vrouw roept en maakt drukke gebaren. Een baby, blijkbaar onderweg geboren, ligt in wat doeken bij de moeder in de laadbak met de placenta er nog aan vast. Volgens de vrouw de baby nog niet gehuild. Snel dragen we het pakketje naar de kraamafdeling en gelukkig horen we al snel een geluid. Het vinden van geld voor vervoer had de moeder veel moeite gekost en dit was niet op tijd gelukt om haar in de kliniek te laten bevallen, met alle risico’s van dien. Sinds april dit jaar is de kraamafdeling geopend in de kliniek in Noord-Senegal. In een gebied waar de kostwinner vaak lang van huis is met de kudde, en er weinig vertrouwen is in gezondheidszorg, staan we voor een grote uitdaging.

Een geboorte is een gebeurtenis die ingebed is in allerlei familie en culturele gebruiken. Hoewel er steeds meer bewustwording is dat bevallen in een gezondheidsstructuur veiliger is, zijn er nog veel barrières. De verloskundige die bij ons werkt komt zelf uit de regio en snapt de belevingswereld van de vrouwen goed. Toch is de kraamafdeling nog niet erg goed bezocht. Waarschijnlijk speelt de Corona epidemie ook nog een rol waardoor vrouwen niet komen.  Maar wanneer we een leven kunnen redden, zoals bij dit kleine schepseltje, dan weten we waar we het voor doen. En hopelijk draagt dit ook bij aan het getuigenis dat de kliniek een veilige plek is voor hen die medische hulp nodig hebben.

 

Het is mogelijk om het medisch werk te steunen via https://camazending.nl/doneer/ of een overboeking op IBAN NL76 ABNA 0484 6740 48  t.n.v. Stichting CAMA Zending in Driebergen ovv Senegal Project Medisch


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal