RSS

85 kinderen met schurft

“hoe heet je?” vraag ik terwijl ik het jongetje van een jaar of acht aankijk. Het blijft stil. Na even nadenken noemt hij de naam van de koranleraar bij wie hij woont. Zijn ouder hebben hem twee jaar geleden naar dit internaat (Daara) gestuurd om de koran te leren. Het is een gewaardeerde religieuze keuze, maar het betekent vaak wel dat ze hun kind nooit meer terug zien. De zorg en opvoeding worden volledig toevertrouwd aan de leraar, die niet altijd de middelen heeft om dit goed te doen. Vaak worden de leerlingen eropuit gestuurd om te bedelen op straat. Slechte hygiëne zorgt ervoor dat de jongens ziektes oplopen. In dit geval is er schurft uitgebroken bij de 85 kinderen in een Daara niet ver van de kliniek.

Nadat het eerste patiëntje kwam aanlopen bij de kliniek Keru Yakaar, organiseerden we in samenwerking met de lokale overheden een dag waarop we alle jongens in de Daara konden behandelen voor schurft en een aantal andere ziektes. Bovendien konden we hen een set nieuwe kleding en schoenen geven. Bij schurft is het belangrijk eerst een grote schoonmaak te houden en iedereen in huis tegelijk te behandelen, anders wordt het beestje niet uitgeroeid. Het is een intens jeukende ziekte die bekend staat om nachtelijk jeuk, tot slapeloosheid toe, en vaak tot geïnfecteerde krabwonden leidt. Het behandelen van de ziekte is iets wat we kunnen doen voor deze jongens, die in een moeilijke situatie opgroeien.

De samenwerking van een heel netwerk aan mensen maakte de dag extra bijzonder. Naast een team vanuit de kliniek waren ook community health workers, verpleging van de overheidsgezondheidspost en de burgemeester actief. Dit soort samenwerking komt niet eenvoudig tot stand en zijn een vrucht van jarenlang investeren in relaties. Dankzij de vertrouwensband die is ontstaan kunnen we vanuit onze verschillende posities in de maatschappij schouder aan schouder deze jongens bijstaan.


1 Comments Add Yours ↓

  1. 1

    Mooi dat jullie op deze manier ook daar het Licht kunnen laten schijnen.Your Comment


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!