RSS

Triage en levens redden

Direct bij de ingang van de kliniek Keru Yakaar ziet de triage verpleegkundige al dat peuter Modou tekenen van uitdroging heeft. Zijn moeder brengt hem omdat hij sinds een dag diarree heeft en niet wil eten. Modou krijgt een rood kaartje en mag de rij passeren om direct naar de kinderpoli te gaan. Daar wordt er meteen behandeling gestart voor rehydratie en 2 uur later is Modou alweer een stuk opgeknapt.

Sinds ruim een half jaar hebben we in de kliniek een nieuw triage systeem geïntroduceerd. Dagelijks bezoeken meer dan 200 patiënten onze kliniek en we hadden gemerkt dat in de lange rij soms patiënten moesten wachten die eigenlijk met spoed gezien moesten worden. Een speciale triage verpleegkundige is getraind, samen met de beveiligers, om met een aantal vragen en eenvoudige observaties spoedgevallen zoals uitdroging bij kinderen, ademhalingsproblemen en hartklachten te herkennen en voorrang te geven. Ook bepaalde besmettelijk ziekten zoals mazelen worden er bij de deur al uitgepikt zodat andere patiënten in de wachtkamer niet besmet zullen worden. 

Met snelle behandeling en verwijzing hebben we al heel veel patiënten kunnen helpen en levens gered. Omdat we geen ziekenhuis zijn, maar een eerstelijnskliniek is een dergelijk triage systeem niet gebruikelijk en nog nooit in onze context beschreven in de literatuur. Dankzij een Amerikaanse collega is dit systeem bij ons nu goed geïmplementeerd. Momenteel verzamelen we data, zodat het systeem verder bekend kan worden en ook andere klinieken het kunnen gaan gebruiken.


Your Comment






Familie Kieviet in Senegal