RSS

Een baby in de schapenhut, medische campagne in Widou

084In de avond schemering komt een auto aan bij een hut van stro. Het is de hut van Ahmed een herder, zoals vrijwel iedereen van deze bevolkingsgroep (Fulani) in het noorden van Senegal. Arm is hij niet, dat blijkt wel uit zijn grote kudde koeien en schapen. Medisch zorg is voor deze rondtrekkende stam niet vanzelfsprekend. Zo ook voor zijn vrouw, die enkele dagen ervoor is bevallen in het dorp Widou. Ze had na de bevalling een infectie gekregen; we treffen haar en de baby in kritieke toestand aan.

143In samenwerking met een jongeren project en de Senegalese (Fulani) zendingsarts dr. Soh doe ik een medische campagne in dit dorp. Ik kom met vier collega’s van de kliniek, van wie twee Poulaar (de taal van de Fulani) sprekende verpleegkundigen. Gedurende drie dagen zetten we een kliniek op waar mensen gratis zorg ontvangen. Zo’n 300 patiënten uit de hele omgeving komen langs.

137We zien veel diarree en mensen met chronische klachten die profiteren van een gratis dokters advies. Anderen hebben meer acute ziekten en we kunnen hen direct helpen. Zoals de vrouw en baby van Ahmed. Na een infuus met antibiotica en voeding voor de baby knappen ze snel op. Dr. Soh brengt de vrouw thuis zodat ze de 30 km niet te voet hoeft af te leggen. Dankbaar sluit Ahmed ze in zijn armen, het had ook anders kunnen aflopen. Hij laat het beste schaap uit zijn kudde halen als cadeau, maar dr. Soh legt dankbaar uit dat de zorg écht gratis is.

133Een medische campagne is een medische actie waarbij gratis of goedkope zorg geleverd wordt op een plek waar de nood het hoogst is. Met een team medisch personeel en een auto vol medicijnen en materiaal (vaak gedoneerd) gaan we naar een afgelegen plek. Daar zetten we in een (school) gebouw of onder een boom een kliniek op. Dit alles gebeurt in samenwerking met een lokale arts en met goedkeuring van lokale overheden. Op die manier krijgt de actie een plek in de bestaande structuur wat een goede follow-up bevordert. Mensen komen met acute en chronische klachten. Voor risicogroepen delen we vitaminen en ontwormmedicijnen uit. Over het algemeen zijn mensen erg dankbaar voor deze hulp. Het laat zien dat er mensen zijn die om ze geven, die de moeite nemen voor ze te zorgen, terwijl ze vaak vergeten worden. Voor God is ieder mens waardevol!

092130 138

 

 


Your Comment


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!