RSS

Astma, colaflesjes en de cirkel van verandering

Flesje“Niet weggooien!” roept Christian, een van onze verpleegkundigen, naar een collega. Dit lege flesje cola gaat niet de prullenbak in. In onze kliniek sparen we ze sinds kort om astma patiënten te behandelen. Astma is een groot gezondheidsprobleem in deze stoffige metropool. Terwijl in Nederland allergie een veel voorkomende oorzaak is, zorgt hier de zeer droge en stoffige lucht voor een overgevoeligheid van de longen met luchtwegvernauwing en benauwdheid als gevolg. Een astma crisis is een angstige ervaring voor een patiënt. Het wordt wel vergeleken met het gevoel van door een rietje ademhalen als je net 2 trappen op hebt gerend. Astma is vaak een chronische ziekte en niet of inadequaat behandelen leidt tot meer en ernstigere crises. Een paar maanden geleden is er zelfs een jongen van 18 jaar in onze kliniek aan een astma aanval overleden.

PufjeTijd voor actie. Het is bekend dat inhalatie medicatie bij astma effectiever is dan pillen. Een pompje is hier goed te krijgen, maar in de praktijk belandt de poeder meestal op de tong in plaats van in de longen. Een klein plastic flesje kan prima als voorzetkamer dienen. Mijn collega en ik schrijven een behandel protocol en bespreken dit met de hoofdverpleegkundigen. Een tweetal onderwijssessies voor het hele team volgt hierop. Dus nu… flesjes verzamelen en aan de slag! We snijden zelf de gaten in de flesjes, leggen keer op keer het belang uit aan de patiënten én aan het personeel. We corrigeren mythes en drinken veel, heel veel cola. Er spelen veel factoren mee in dit proces van verandering. Wanneer de eerste patiënt terugkomt met de melding: dat pomp-flesje werkt goed!” gaat het personeel er echt in geloven. Het bewijs: ze vissen nu flesjes uit de prullenbak. Ik ben tevreden: de cirkel van verandering is rond.


2 Comments Add Yours ↓

 1. 1

  Zojuist nog even naar de Bas geweest en 6 kleine colaflesjes gekocht voor morgen onderweg;-) Ik ga met een paar meiden naar de OMF-gebedsdag, hoop inspiratie op te doen voor gebed voor zendelingen en dat ook bij anderen te kunnen stimuleren. Nu zal dat ene colaflesje me al helpen, nooit gedacht! Bedankt!

 2. Joke v.d. Berg #
  2

  Hoi Tabitha,

  Wat een mooi bericht, heel creatief opgelost! En goed om bevestigd te zien dat het ook echt werkt. Ik was ook blij te horen dat de diskussen toch goed van pas kwamen. Ik heb de laatste tijd niet veel meer gevangen, maar blijf wel mijn best doen. Als ik weer iets heb bewaar ik het zeker voor jullie.
  Hartelijke groeten, ook van Bruun, JokeYour Comment


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!