RSS

Zwangerschapsmythen

“Als je een ei eet tijdens de zwangerschap wordt je baby kaal geboren…” Een Amerikaanse gast-gynaecoloog doet een aantal zwangerschapsmythen uit de doeken; “en als je beide armen omhoog strekt dan kan de navelstreng om de nek van de baby komen.”


“Een navelstrengomstrengeling heeft bij ons te maken met een zwangere die een sjaal om haar nek draagt” weet een Gabonese verpleegkundige. “En van het eten van ananas krijgt de pasgeborene huiduitslag.” “Okra’s daarentegen moet je juist wel eten, maar pas tegen het eind van de zwangerschap want dan floept de baby er makkelijk uit!! Er is grote hilariteit bij de ochtendoverdracht in Bongolo ziekenhuis. Het blijkt dat zwangerschapsmythen in elke cultuur bestaan.

Julian is de Gabonese verloskundige die al meer dan 20 jaar verantwoordelijk is voor de verloskunde afdeling. Ze kent alle zwangeren goed en met het gezag dat ze uitstraalt weet ze heel wat mythen te ontmaskeren.

Een grote deel van de patiënten zijn schoolgaande tienermeisjes. In Gabon moeten vrouwen eerst bewijzen dat ze zwanger kunnen worden voordat ze trouwen. Gevolg is dat jonge meisjes zwanger worden met alle risico’s van dien. Bovendien stoppen ze dan vaak met school, of voedt de oma het kind op. Julian heeft geen goed woord over voor deze mythe. “Wie moet het kind nu te eten geven? Als je je school nog niet af hebt en geen werk en bovendien geen man.” De patiënt die ik behandel (we zien de patiënten in dezelfde kamer) knikt instemmend.

Dat haar soms harde woorden goed bedoeld zijn blijkt wel uit haar grenzeloze toewijding. Er is geen gynaecoloog in Bongolo en Julian wordt door de jonge verloskundigen gebeld als er een moeilijke bevalling is. Midden in de nacht, weer of onweer, altijd staat ze klaar. “Ik doe mijn werk graag,” zegt ze, “God geeft de kracht. Een ander ziekenhuis in de regio heeft me een hoog salaris geboden, maar ik blijf hier. Ik houd van de mensen hier.”


Your Comment


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!