RSS

Witte jas met focus

Tabitha-75smallHet werk in de kliniek Keru Yakaar is weer in volle gang. Het is nu regenseizoen dus een drukke tijd met veel patiënten. Diarree luchtweg infecties en malaria zien we nu veel. Ook huidinfecties komen veel voor in het vochtige klimaat met matige hygiëne. We houden nog steeds onze preventieve maatregelen aan voor de Ebola uitbraak. Het is makkelijk overspoeld te raken door de patiëntenzorg. Voor de lange termijn wil ik echter naast het helpen van patiënten de kliniek naar een volgend level brengen. Focus is belangrijk.

Tabitha-35smallKeru Yakaar is een gezondheidspost in een dichtbevolkte wijk van Dakar. In onze regio Noord Dakar zijn we de grootste gezondheidspost (dat wil zeggen kliniek zonder opnames en bevallingen). In het systeem zijn er boven ons 2 gezondheidscentra waar we naar kunnen verwijzen. Patiënten komen uit de hele stad en daarbuiten vanwege onze goede reputatie. In de 20 jaar dat de kliniek er is, is er veel veranderd. De wijk is ontwikkeld en er zijn gezondheidsposten bij gekomen. We willen niet concurreren met deze posten, maar er vooral zijn voor de zwakkere groepen zoals ondervoede kinderen, zwangeren en chronisch zieken. Preventie, voorlichting en lange termijn contacten: zo willen we een impact hebben op de wijk en de samenleving.

Tabitha-2smallKansen zijn er genoeg! Met ons programma voor behandeling van en voorlichting over ondervoeding zijn we de enige in de regio. We staan nog in de startfase, maar er is kans dat we het referentie centrum van de regio worden. Chronische ziekten zoals hoge bloeddruk, astma en diabetes zijn steeds meer in opkomst en er is nog weinig continue zorg voor. Screening voor baarmoederhalskanker is nog niet beschikbaar voor de minder bedeelden. Onvervulde kinderwens is een groot sociaal probleem waar nog nauwelijks aandacht voor is. En naast al deze urgente gezondheidsproblemen, krijgen we ook de kans om op grotere schaal voorlichting te geven: een radiostation in de wijk heeft gevraagd of we een wekelijks programma met gezondheidslessen willen verzorgen.

 Vaak neemt de dagelijkse routine – met de dagelijkse problemen – alle aandacht in beslag. Om de kansen die er zijn om de zwakkeren van de samenleving te dienen, moet onze missie ons scherp voor ogen staan; alleen met een duidelijke focus kunnen we vooruit!


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal