RSS

Over wormen en dromen

“Dit is echt weer een patiënt voor jou” Amadou komt me zwaaiend met een labuitslag tegemoet op de gang. Het is goed samenwerken met het voornamelijk Senegalese personeel. Amadou is een van de verpleegkundigen in de kliniek Keru Yakaar, Als ik hem vraag naar zijn droom voor de kliniek kijkt hij wat bedenkelijk. Hij heeft een groot deel van de leiding van de medische zorg op zich genomen, toen 4 jaar geleden een erg bevlogen arts vertrok. Met zo’n 100 tot 150 patiënten die elke ochtend voor het loket staan, heeft hij het nogal druk. Mensen komen van alle delen van de stad met allerlei gezondheidsproblemen: kinderen met koorts, ouderen met hoge bloeddruk, huidproblemen, SOA’s, etc. Aan Amadou en een minder ervaren collega de taak om voor al deze mensen een goede oplossing te vinden.


Maar wat is zijn droom? Toen Amadou net christen was geworden wilde hij graag iets doen voor zijn landgenoten. Goede zorg geven en hen vertellen van Jezus die zijn leven had veranderd. Nu lijkt hij moeilijk te kunnen dromen, hij is druk genoeg met werken. Nicolas, een verpleegkundige die medicijnen uitdeelt droomt wel. “Er moet een ziekenhuis komen, we hebben hier op het terrein plek genoeg om uit te breiden.” “Het is belangrijk dat we als personeel op een lijn zitten, een doel hebben”, zegt de pastor van de kliniek. “Bovendien moet er weer prenatale zorg komen, daar is echt behoefte aan.”

Ik geniet van het samenwerken met mijn collega’s. Er is aandacht voor de patiënt en ze staan open om te leren. Momenteel ben ik de enige arts en dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Ik geef onderwijs en schrijf protocollen. Verder moet visie en beleid voor de kliniek gemaakt worden. De verpleegkundigen roepen me erbij als er een erg zieke patiënt is of met een ingewikkeld probleem. Zoals Amadou, zwaaiend met z’n labuitslag. Het is een Taenia Saginata, een worm van zo’n 3 meter lang die in de dikke darm woont, tja die wordt hier ook niet elke dag gezien!

Ik ben me nog aan het inwerken in de kliniek. Maar ik heb het gevoel dat ik op het goede moment op de juiste plek ben.


0 Comments Add Yours ↓

  1. Priscilla #
    1

    Toen ik de titel las, dacht ik dat het stukje over Jona zou gaan 😉 Fijn dat jullie nu een eigen plek hebben. Veel zegen daar!Your Comment


Familie Kieviet in Senegal