RSS

Oui, oui j’aime Paris!

Is een van Maria’s favoriete uitspraken: ze tovert er veel glimlachen mee! Ook wij komen er al lekker in en de communicatie in het Frans begint al steeds meer op een gesprek te lijken. In de winkel, bij de speeltuin, in de metro, op de taalschool, er zijn continue gelegenheden om Frans te praten en te vertellen waarom we hier zijn en over ons wat ons drijft. Zo kon Jan aan zijn Chinese klasgenote bij de Alliance Française uitleggen hoe Jezus zijn leven heeft veranderd. Met grote ogen vroeg ze “te sens-tu l’Esprit Saint vraiment?” Naast de lessen hebben we ook wat van de stad Parijs mogen zien en dat was zeker geen straf! “Oui, Oui nous aimons Paris!”

We zijn inmiddels redelijk gesetteld in ons kleine appartementje op de Christelijke taalschool Les Cedres. De school ligt in Massy, vlak buiten Parijs en op loopafstand van de metro die direct naar de stad gaat. Ons vertrek is eenvoudig en we delen douche en toilet. Er is een grote gemeenschappelijke tuin waar Maria erg van geniet. Er is altijd een van ons tweeën bij de kinderen zodat er wat structuur voor ze is en we kunnen wennen. Dit blijft zo tot Maria in september naar school gaat. Ze mist haar familie wel, elke avond moeten we voor de hele familie (inclusief Gert-Jan, Willemine, Sietse en Auke) bidden. Met andere kinderen maakt ze snel contact en de taal is daarbij helemaal geen probleem.

In juli hebben we bij Les Cedres een Summer School gevolgd. Drie intensieve weken waarin in korte tijd veel lesstof passeerde. Momenteel volgen we lessen bij de Alliance Française omdat onze school in augustus geen programma heeft. Het is hard werken, maar erg leuk om te doen! In september hopen we allebei te beginnen aan niveau B1.

Op de taalschool proberen we ons ondertussen wat nuttig te maken. Tabitha speelt fluit tijdens de dagopeningen en Jan helpt bij het onderhouden van de tuin. Zo komt 5 jaar vakantiewerk bij de plantsoenendienst goed van pas, én kan hij zijn botanisch Frans wat oefenen 🙂

 

 

In dit filmpje staan een aantal foto’s van ons leven in Parijs. Muziek is van Bernard Cissa, een Christelijke Senegalese zanger, en heet N’ais pas peur.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tGRBxiCyuv4[/youtube]


0 Comments Add Yours ↓

 1. Johan #
  1

  Ha Jan en Tabitha, goed om op de hoogte te blijven van jullie activiteiten. We bidden veel voor jullie. We missen jullie best wel.
  heel veel liefs en groeten,
  Johan, Marizel en Hannah.

 2. fam. van Schuppen #
  2

  Hey Kieviets!

  Mooie compilatie! Fijn om te lezen dat het zo goed gaat. Ik heb me maar niet aan de preek gewaagd, het laatste eindrapport cijfer voor frans was een 3… Heel veel succes en weet dat we aan jullie denken en voor jullie bidden.

  hartelijke groet,
  Hans, Jolanda, Joëlle en Eliza

 3. Willemine #
  3

  Ha Jan, Tabitha, Maria en Simon,

  Mooi filmpje zeg! Jullie zien er vrolijk uit, Simon ook met zijn kuif! Wij zijn ook blij met ons plekje in Almere, maar we missen Maria wel… Als we de foto’s zien, kunnen we ons helemaal indenken hoe ze zich daar vermaakt. Fietst ze al? Tof dat jullie de kinderen veel bij jullie hebben (op de slaapkamer en in de draagdoek). We bidden ook voor Maria en jullie! Bedankt voor de kaart en graag nog eens tot ziens!
  Succes met de studie!

  Heeeeel veel liefs, Willemine, Gertjan, Sietse & Auke

 4. charlotte #
  4

  hoi Jan en Tabitha met Maria en Simon
  Het is zo mooi om van jullie te zien en te horen.
  Ik lees met alle plezier jullie brieven
  en ik word aangemoedigd door jullie om ook nog meer met taal bezig te zijn.
  Dat is wel een voordeel hoor! Dat je daar tijd aan kan besteden eerst!!
  Heel veel zegen voor jullie. Hartelijke groetjes.
  ‘charlie’

 5. andre wasman #
  5

  hallo allemaal,
  ik ben er blij mee dat het jullie goed gaat, ik blijf je volgen.
  veel geluk toegewenst.

  hartelijke groet uit bonaventura

 6. 6

  Wat een mooi filmpje met die muziek,fijn dat jullie daar prima wennen en het Frans snel onder de knie krijgen. Maria is een knappe dame geworden en ik herken zoveel van mijn broer Teun ,waar de kinderen in de leeftijd van 3 t/m 11,ook zo snel Frans konden spreken en naar de Maternelle l’ecole gingen,ze zijn alweer 15 23 en 27 jr oud. De middelste Iris studeerd medicijnen in utrecht WKZ,want in Monpellier werd zij niet ingeloot. Als Europeaanse kon ze mooi hier studeren,wat een voordeel. Heel jammer dat jullie moeten wachten om voor vast naar Senegal te vertrekken. Maar je op deze manier nuttig kunne maken is toch ook een zegen en Parijs bekijken, ik vond het een heerlijke stad vooral in de herfst, ben ik er vaak geweest met Erik.Wat heeft Simon een lekker koppie zég,nee Jan hij lijkt sprekend op ze moeder hahaha. Ik wens jullie een Gezond en Liefdevol en vooral Gezegend 2012 en dat jullie je werk kunnen gaan doen in Dakar !! Knuf Els uit UtrechtYour Comment


Familie Kieviet in Senegal