RSS

Ondervoeding in een sloppenwijk

Alioune* veegt de vloer van de koraanschool, het zaaltje dat we gebruiken voor het voedingsprogramma van de kerk in deze sloppenwijk. De prachtige kustlijn in de verte steekt af tegen de zee van golfplaat met houten hutjes. De in de zon drogende vis trekt een enorme plaag vliegen aan. Deze plek, een thuis voor een groep vissers en een gemengde gemeenschap van vluchtelingen en armen die hun heil in de stad hebben gezocht, is waar de kerk van Alioune haar sociale project begon.

Alle kinderen onder de vijf zijn gescreend op ondervoeding en bij een te laag gewicht voor lengte zijn de kinderen toegelaten tot het voedingsprogramma. Met een aantal vrouwen uit Alioune’s kerk geven we voorlichting aan de moeders en geven we voedingsrijke pap en vitaminen. Hoewel de zaal goed is geveegd, weten de vliegen de vitaminesiroop al snel te vinden. Alioune coördineert het programma en legt contacten in de wijk.

Ondervoeding heeft tal van oorzaken, waaronder veel sociale problematiek. Een tienermoeder die moeite heeft met borstvoeding, een alleenstaande moeder die de hele dag op de markt staat en geen tijd heeft haar dreumes te voeren, een moeder die haar eigen trauma van het vluchten nog niet heeft verwerkt. Het is een zware taak voor de kerk, maar Alioune heeft goede moed. “Het is onze roeping als kerk om te zorgen voor de zwakken en armen, dus een voedingsprogramma in deze sloppenwijk is precies wat we willen doen”.


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal