RSS

Medische Missie een Mosterdzaadje

mosterdzaadje1Voor een aantal dagen hadden ze hun praktijk, kliniek, ziekenhuis of kantoor verlaten: de bijna 40 christen gezondheidswerkers vanuit heel Senegal. Ontmoeting en toerusting waren de kernwoorden, transformatie het thema. Jezus zei dat daar waar onrecht wordt bestreden en leed wordt verzacht, waar goed wordt gedaan dat daar het Koninkrijk van God aanbreekt. Er verandert iets, er treedt transformatie op.

mosterdzaadje2Met onrecht en leed hebben we als artsen en verpleegkundigen dagelijks te maken. Hoe kunnen we hier als christen instaan en heling brengen? Kunnen we als christelijke gezondheidswerkers en missieposten echt iets bijdragen aan de gezondheidszorg in Senegal? Dat klinkt als een grote missie voor zo’n kleine groep mensen, het lijkt onmogelijk. Maar met God kan zelfs iets dat klein is als een mosterdzaadje uitgroeien tot een grote boom.

mosterdzaadje3Een aantal ervaren artsen gaven een lezing en in kleine groepjes deelden we ervaringen: “Hoe vind ik goed personeel? Hoe kan ik professioneel blijven handelen? Hoe ga ik om met patiënten die de behandeling niet kunnen betalen? Hoeveel patiënten kan ik maximaal zien op een dag zonder kwaliteit van zorg te verliezen? Hoe kan ik nascholingen organiseren? Hoe organiseer ik mijn beginnende missiepost? Hoe onderhoud ik goede relaties met de overheden?” Op de meeste vragen weet een ander wel een antwoord of iemand heeft een idee. Het belang van dit samenzijn wordt het meest duidelijk bij het weggaan. Iedereen vraagt wanneer we elkaar weer zien en contact gegevens worden uitgewisseld. 40 christen professionals, eerst ieder in zijn eigen project of werk, nu een netwerk met een gemeenschappelijke missie: het begin van transformatie?


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal