RSS

Maria’s eerste schoolweek

Jan: “wat heb je op school gedaan vandaag?” Maria: “Frans geleerd.” Op vrijdagochtend zegt Maria dat ze zin heeft naar school te gaan, want “ik ben al groot.” De eerste dagen waren best moeilijk voor Maria. Maar ze huilt al niet meer bij het weggaan. En ook de juffrouw zegt dat het steeds beter gaat. “En”, zegt de juf: “ze praat veel, al is het geen Frans!”

De eerste schooldag was een hele belevenis. Bijna 30 peuters van zo’n 3 jaar oud in een klas voor het eerst naar school. De ouders drongen zich naar binnen opzoek naar het lokaal. En bij het afscheid… huilden de ouders soms harder dan de kinderen!

In Frankrijk gaan de kinderen met 3 jaar (soms 2.5) naar school. Dit heet de École Maternelle (vergelijkbaar met de peuterspeelzaal). Woensdag is een vrije dag, en elke dag is er een middagpauze van twee uur, dan is Maria thuis. In de klas is het een bont gezelschap van (noord-) Afrikaanse, Caribische en Franse kindjes. Maria is dus geen buitenbeentje. Wel vanwege het feit dat ze het enige kind is dat met de fiets wordt gehaald en gebracht.


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal