RSS

Familieleven op het platteland van Senegal

SAMSUNGEerlijk gezegd zag ik (Jan) er wel een beetje tegenop. In de stad voel ik me thuis en ontspannen, maar het platteland is vol gevaren. Ik kom ’s nachts liever een gewapende gangster tegen dan een gifslang… Maar toch, ons goede contact met dr. Soh en de mogelijkheid betrokken te zijn bij de medische campagne deden ons besluiten als gezin de 5 uur durende reis te maken. Eerst een uur met de taxi, daarna 4 uur met openbaar vervoer, ofwel een “7 place” . Dit is een omgebouwde stationwagon (Peugeot 406 e.d.) waar achterin nog drie plaatsen zijn bijgebouwd. We betalen alle 7 de plaatsen en zo hebben we een aardig comfortabele rit. (normaal gesproken worden er bij de 7 personen namelijk ook veel bagage en een stuk of wat schapen ingeladen).

Eenmaal de stad uit zien we een prachtig groen landschap met hier en daar een boom, overal herders met vee en kleine dorpjes met rieten hutjes. We ontmoeten vriendelijke, nieuwsgierige mensen overal waar we uitstappen en met een groet in hun eigen taal is er al snel contact.

We nemen onze intrek in het huis van dr. Soh die ons zijn eigen kamer toevertrouwd. Vanwege de vakantie is zijn huis druk bewoond met neefjes en nichtjes die in omliggende dorpen wonen. Tabitha reist nog 80 km verder noordelijk voor de medische campagne. De komende dagen blijf ik met de kinderen in Dahra achter. Daar leer ik een aantal waardevolle lessen:

  • Fulani (de bevolkingsgroep die in Dahra woont) houden erg van grappen maken. Omdat zowel het Frans als het Wolof me niet verder hielpen hier hield ik me maar het betrouwbare adagium: als de rest lacht gewoon mee lachen 🙂
  • terwijl Simon continue al roepend “schaap aaien, geit aaien” achter de dieren op het erf (en daarbuiten…) aanloopt vertoond Maria meer gelijkenis met haar vader als ze zegt: “ik durf geen schapen te aaien… ik wil ze alleen eten!”
  • de binnenlanden van Senegal zijn bijzonder mooi! Dankzij de recente regens ligt er een groene deken zover je kunt kijken.
  • onder een boom is het heerlijk koel, en ook ’s nachts is het op het platteland minder warm dan in de stad. Ik kwam er zojuist achter dat dit ook wetenschappelijk bewezen is…
  • het leven in de dorpen is eigenlijk veel mooier dan het leven in de stad…

Terug van Dahra huurden we weer een 7-place. Helaas reed deze niet harder zo’n 80 km per uur (60 volgens Tabitha, maar omdat de kilometerteller het niet deed konden we het niet verifiëren). De terugreis duurde dus iets langer dan voorzien, maar zo konden we nog wat langer van de natuur genieten!

[nggallery id=5]


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal