RSS

Een gemeentehuis wordt een kliniek: medische actie in een achterbuurt

080520151351 smallBijna een uur rijd ik door het drukke verkeer in de buitenwijken van Dakar. Asfalt, zand, afval, dieren en veel mensen. De taxi stopt bij het gemeentehuis van een van de grootste buitenwijken van Dakar: Guédiawaye. Armoede en sociale problemen zijn hier aan de orde van de dag. Een klein kerkje heeft het initiatief genomen een grootse medische actie op te zetten. Twee dagen lang gratis spreekuur met allerlei preventieve diensten zoals bloeddrukmeting, en screening op suikerziekte, baarmoederhalskanker en ondervoeding. Dit alles in nauwe samenwerking met de burgermeester en gezondheidsautoriteiten.

080520151352 smallIk heb als adviseur meegeholpen in de voorbereiding en kom op de dag zelf een handje helpen. Ik ben ook wel erg benieuwd hoe dit dappere plan gaat uitpakken. Als ik aankom zitten er al een paar honderd buurtbewoners te wachten voor de deur. Overheidspersoneel en een team van christen medische werkers vanuit ons netwerk zijn druk doende het gemeentehuis om te bouwen tot een complete kliniek. Terwijl ik samen met de dominee probeer de organisatie weer wat terug te brengen in de ontstane chaos, vraag ik me af waar we eigenlijk aan begonnen zijn….

080520151357 smallEenmaal in de spreekkamer denk ik er al heel anders over. Ik zie mensen die zieker zijn dan verwacht: lang verwaarloosde kwalen zoals huidaandoeningen en chronische ziekten. Een paar docenten van een kleuterschool komen met de hun klas aanzetten. Het valt me op hoeveel kinderen er ziek in de klas zitten; koorts, oorontstekingen met loopoor, aangeboren hartaandoening en astma. De kinderen proberen keurig in uniform iets te leren, maar je zou ze het liefst met een kruikje in bed stoppen. We kunnen maar een klein beetje aandacht en tijd per patiënt geven, maar het is zò nodig en wordt hartelijk ontvangen.

080520151360 smallDe community health werkers (een soort GGD-ers) geven voorlichting aan de wachtenden en ik doe nog een interactieve les over ondervoeding met zo’n 80 vrouwen. Het is een unieke samenwerking tussen kerk en overheid. Het gebed van de dominee aan het begin van de dag klinkt nog na: “Laat Gods liefde en zorg voor ons mensen zichtbaar zijn in deze dag toegewijd aan de gezondheid van de mensen van Guédiawaye”.


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal