RSS

Albinisme in Senegal

In een kaal klaslokaal, gewapend met een stethoscoop, verbandkoffer en receptenblok verzorg ik een gratis spreekuur voor mensen met albinisme (in de volksmond albino’s genoemd) in Senegal. Ik geef basiszorg, voorlichting en deel zonnebrand uit. Het is 13 oktober, een landelijke dag voor mensen met albinisme, georganiseerd door hun belangenvereniging. Het is slechts een gebaar, want de daadwerkelijke nood is veel groter. De omstandigheden zijn moeizaam, zeker nu de overheid recent haar financiële steun aan de organisatie terug heeft getrokken en een grote donatie zonnebrandcrème vanuit Nederland door de douane werd tegengehouden.

 

In Afrika heeft 0,01 – 0,1 % van de populatie albinisme. Albinisme is een genetisch veroorzaakt defect in de aanmaak van melanine. Melanine heeft een functie in het maken van pigment in de huid en de ogen. Mensen met albinisme hebben daarom een lichte huid die gevoelig is voor de zon en oogafwijkingen. Het risico op huidkanker vormt de grootste bedreiging. Zonder goede bescherming van kleding, hoed en zonnebrandcrème krijgen mensen met albinisme al op jonge leeftijd huidtumoren.

Naast lichamelijke problemen heeft deze groep te maken met ernstige sociale uitsluiting. Vanwege een gebrek aan voorlichting bestaat er een veelheid aan mythen.

Dit gaat zelfs zo ver dat er mensen met albinisme vermoord zijn om van hun botten traditionele geneesmiddelen te maken. Ook gaat het gerucht dat gemeenschap met iemand met albinisme je kan genezen van Aids. Naast deze extreme excessen worden mensen met albinisme als derderangs burgers beschouwd. Ze worden buitengesloten, gaan meestal niet naar school en de familie schaamt zich vaak voor hen.

Meneer Bamba Diop zet zich toegewijd in voor het belang van mensen met albinisme in Senegal. Hij werkt aan een nationaal programma voor ondersteuning op gebied van medische zorg, educatie en voorlichting. Via een vriendin heb ik meneer Bamba Diop leren kennen. Het is plezierig met hem samenwerken, en voor mij een groot voorrecht mijn medische kwaliteiten in te zetten voor deze mensen. Zo hoop ik dat ze zien dat God hen niet buitensluit en Jezus werkelijk om hen geeft. We bidden dat de samenwerking nog vele jaren zal duren.

www.albisen.org/
www.facebook.com/Anas.Albinos
www.unhcr.org/refworld/docid/492bb8101a.html 

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=wvlkVi6FvfE&fb_source=message’]

[nggallery id=3]


Your Comment


Familie Kieviet in Senegal